При пържене на риба – добавете това в тигана срещу залепване


Макар сезонът на цацата и бирата да е официално приключен, пържената риба си остава класика през цялата година, вкусотия за трапезата, доставяща ценни мазнини и минерали за здравето ви. Пържената риба е вкусна и ароматна, но приготвянето ѝ често се превръща в неприятно преживяване за домакините.

Като започнем от чистенето на суровата риба, преминем през това как да не залепне тиганът при пържене на риба и приключим с чистене на посудата и премахване на неприятната миризма, наслоила се от приготвянето на рибата, не е учудващо, че много домакин предпочитат да се откажат от полезната храна в чинията си, но да си спестят това приключение.

Чистенето на рибата може да бъде лесно като детска игра – вече сме ви запознавали с хитри и работещи трикове, пестящи време и усилия, кухнята ще се проветри сама, а сега вижте как да не залепва тиганът при пържене на риба.

Пържене на риба и незалепнал тиган? Има как

Опитните майстори в приготвянето на пържена риба споделиха с нас своите хитри трикове, които им помагат да не се окажат със съсипан тиган след пържене на риба, а тя да се залепнала по него, разпаднала се и без хрупкава коричка. Често се случва, когато нямате опит или не знаете малките тайни на големите майстори. Те ви съветват:


  • При пържене на риба да използвате мазнина, която е устойчива на високи температури като масло от авокадо. Загрейте на средно висока температура тигана, в който ще пържите рибата, и чак тогава добавете мазнината, която трябва да покрие дъното на тигана. Правилното нагряване на тигана е ключов фактор за предпазване на рибата от залепване и помага за образуването на хрупкава ароматна коричка. Рибата трябва да цвърчи, когато се добави в тигана – по това ще познаете дали сте уцелили правилния момент. Това е един от малките трикове, които ще ви помогнат при пържене на риба да не залепне за тигана.
  • Овкусяването на рибата чрез натриването на страните ѝ с черен пипер е друга малка тайна, която помага да не залепне рибата при пържене. Ако добавите и тиган с покритие от неръждаема стомана или незалепващо покритие, успехът ви е гарантиран. Какво да направите, ако нямате такъв? Има решени и за вас.
  • Някои популярни кулинарни магьосници използват френска техника, известна като en papillote, при която рибата заедно със зеленчуци, билки и подправки се пекат върху лист за печене във фурната и така нищо не залепва за тигана. Е, разбира се, не е нужно да сте кулинарни майстори и да използвате тези техники, има и по-лесен начин – добавянето на една съставка в тигана при пържене на риба гарантира, че няма да залепне.

Какво да добавите в тигана при пържене на риба, за да не залепне?

Тайната съставка всъщност е много простичка и се намира във всяка кухня. Това е солта. Добавяйки сол към мазнината, в която ще пържете рибата, минимизирате риска тя да залепне и да се разпадне при опит за обръщане. Добре е да я подсушите рибата и да не е влажна, когато я поставите в тигана, както и да я обърнете едва когато е напълно изпържена едната ѝ страна, а не да я въртите често от страна на страна.

Да ви е вкусно и успешно пържене!