По кое време на деня се ходи на гробищата?


Още от древността гробищата се смятат за място на спокойствие и уважение към онези, които са си отишли ​​от този свят, а посещението им е важна част от почти всяка култура и традиции. Това е мястото, на което можем да почетем паметта на нашите близки и да си припомним важните моменти с тях.

Темата за смъртта и всичко свързано с нея все още е смятана за табу на много места, особено в западните култури. И като всяка подобна тема, тя често е свързана с много суеверия, митове и предразсъдъци. Точно по тази причина и до днес съществуват страшно много поверия и неизказани правила както за провеждането на погребения, така и за времето за посещение на гробището, пише jenata.blitz.bg.

Най-силно разпространено е вярването, че ходенето там през нощта, вечерта и след залез слънце е лоша идея и нарушаването на тази забрана може да има сериозни последици.

 

 

Защо не трябва да се ходи на такова място по тъмно и какви опасности могат да връхлетят онези, които решат да нахлуят в територията на мъртвите по това време?

Суеверия и народни поверия

Някои хора вярват, че гробищата са обитавани не само от духовете на мъртвите, но и от опасни тъмни сили.

През деня са активни дневните сили, през нощта – нощните. Нощните сили се крият от слънцето, защото ги плаши и са много по-агресивни от дневните. Започват да действат близо до залез слънце, когато силата на слънцето отслабва. По това време те вече могат да се скрият и да се движат в сенките. След залез слънце те са напълно активни.

 

 

Има много поверия за страшни и плашещи срещи с призраци и явления, които могат да доведат до негативни последици за здравето и психическото състояние на човека. Те могат да окажат силно психологическо въздействие върху онези, които решат да нарушат забраната.

Експерти по различни ритуали и народни поверия препоръчват да изберете началото на деня, за да посетите гробовете на починалите си роднини, защото вечерта е времето, когато започва господството на тъмните сили.

Има още едно подобно мнение, също от областта на езотериката. В началото на всеки ден получаваме енергия и сила. След като посетите гробището преди обяд, може да поискате повече енергия за себе си и бъдете сигурни, че молбата ви ще бъде чута и уважена.

Вечерта и през нощта не само няма да получите нови сили, но и рискувате да загубите това, което вече имате, ходейки между гробовете.


Православните християни са убедени, че на гробището трябва да се ходи преди 12 часа на обяд, защото сутрин Бог позволява на душите на починалите да посетят близките си и да „общуват“ с тях. Душите остават в гробовете си до обяд в очакване някой близък да ги посети. По това време духовете са невидими, но опечалените близки могат да усетят присъствието им.

През нощта душите на починалите не са близо до телата им, затова и посещението на гробовете им по това време е напълно безсмислено.

Според едно от поверията следобед не бива да се ходи на гробище, за да не се смущават допълнително душите на покойните. В противен случай починалият може да вземе късния гост със себе си.

Между другото, хората, които твърдят, че могат да влязат в контакт със света на мъртвите (т.нар. медиуми), са напълно съгласни с това вярване. Но те обосновават ранните посещения на гробището по различен начин. Според тях енергийният метаболизъм на човек се забавя сутрин, следователно той няма да може да абсорбира тъмната енергия, която царува на това място.

Следобед и до следващия изгрев енергийният метаболизъм се засилва. Ако човек отиде на гробището по това време и заради отрицателната енергия, която ще проникне в тялото му, може да изпита слабост, главоболие и дори депресия, безпокойство и мисли за самоубийство. Иначе, ако оставим настрана езотеричните аспекти и суеверията, е логично гробището да се посещава сутрин или поне през светлата част на деня. На първо място – заради уважението към мъртвите и близките им.

Гробището е свещено място, където мъртвите намират своя вечен покой. Хората ходят там, за да положат цветя на гробовете, да се помолят и да си спомнят за онези, които са изгубили.

Нарушаването на този мир и уважение към паметта на мъртвите може да предизвика безпокойство и раздразнение сред роднини и близки, които ценят това място. Затова и ходенето на гробище в неподходящо време на деня се смята не само за неприлично, но и за неуважение към паметта на онези, които вече не са сред нас.

Безопасността също не е за подценяване. Гробищата често са слабо осветени, особено през нощта. Тъмнината и мрачната атмосфера могат да предизвикат страх и безпокойство. Освен това в района може да има неравни зони, дупки и други опасности, които трудно ще се видят по тъмно. Нарушаването на забраната за посещение на гробище през нощта може да доведе до наранявания, включително психични травми и злополуки.

И не на последно място – разходката в гробището през нощта може да предизвика страх и безпокойство у хората, живеещи наблизо. Подобно поведение може да се разглежда като неуважение към паметта на мъртвите и може да предизвика негативни емоции и недоволство сред околните. Нищо чудно и отдалече да ви сбъркат с някой блуждаещ призрак.