Кардиолог: Това е новата норма за долна граница на кръвното


Стремежът към здравословни параметри на кръвното налягане често се пренебрегва от пациентите, въпреки че той е ключов за здравето като цяло. Това споделя руският кардиолог д-р Вадим Закев.

„Днес кардиолозите считат, че нормалното систолно кръвно налягане трябва да бъде от порядъка на 120-130 mm, но много пациенти са с налягане 130-140 и това не притеснява техните лекари“, споделя лекарят 

Кардиологът подчерта, че здравословното систолно налягане не трябва да е по-високо от 13. В идеалния случай тази стойност трябва да бъде дори под 120 мм, споделя д-р Закиев. Според него, ако постигнете намаляване на „горното“ налягане до параметър от 120 и по-долу, това намалява риска от смърт с 27%.

Лекарят също така обърна внимание на факта, че при лечението на хипертония на пациентите често се предписват няколко лекарства за дневен прием наведнъж. Според кардиолога е по-добре да се използват комбинирани препарати, съдържащи различни активни вещества.

„Ако трябва да се приемат четири или пет лекарства на ден, по-вероятно пациентът да пропусне някои от тези хапчета“, споделя експертът.

Стойности на кръвното при хипертония

Можете да кажете, че имате артериална хипертония, ако повишаването на кръвното налягане е регистрирано от лекар най-малко 3 контролни измервания на кръвното налягане, пояснява още специалистът.


Обикновено стойностите на налягането могат да варират в зависимост от състоянието на човек: повишаване по време на физически или психо-емоционален стрес, намаляване по време на сън. Въпреки това налягането се връща към нормалните стойности от 100/60 до 140/90.

Главоболието е основният симптом на хипертонията. Това се дължи на стесняване и спазъм на съдовете. Други често срещани симптоми включват:

 • шум в ушите
 • премрежване на погледа
 • повишена слабост
 • нарушение на съня
 • замаяност
 • усещане за тежест в главата
 • ускорен сърдечен ритъм

Такива симптоми се появяват в ранен стадий на заболяването и имат невротичен характер. На по-късен етап може да възникне сърдечна недостатъчност поради постоянното претоварване на сърдечния мускул поради високо налягане

Поради прогресирането на болестния процес е възможно намаляване на зрителната острота, увреждане на мозъчните съдове от високото налягане. В някои случаи това може да доведе до парализа, намалена чувствителност на крайниците, която се дължи на вазоспазъм, кръвоизлив или тромбоза.

Ако причината за повишаване на налягането не е установена, става въпрос за първична (есенциална) хипертония. За нейното развитие играят роля следните фактори:

 • наследствено предразположение
 • хроничен стрес
 • количеството консумирана сол
 • ниска физическа активност и др.

При жените патологията може да се появи в период на преструктуриране на тялото по време на менопаузата

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *