Проф.Кантарджиев: Само 10 клетки от този вирус са достатъчни да ни заразят! Ето симптомите: –


За щастие апокалиптичните прогнози за всякакви зарази по родното Черноморие в следствие на екологичната катастрофа, причинена след разрушения украински язовир „Нова Каховка“ се оказаха попресилени. Това обаче накара значителна част от българите да се оттеглят от почивка у нас и да предпочетат съседна Гърция, например.

По думите на проф. Тодор Кантарджиев родното море в момента отново е чисто и не създава подобни рискове.

„Да, в морето са попадали фекални води, но за няколко дена морето ни отново е чисто.

Има много вирусни инфекции, когато се събират много хора и има ниска хигиена. Слава Богу засега нямаме някакво увеличение на случаите на оплаквания от инфекции. Нека да изкараме и август, и септември така“, това заяви проф. Кантарджиев тази сутрин в ефира на БНТ.

море зарази

„Има един вирус, който причинява диария. Това са така наречените норо вируси , при които са достатъчни едва десет вирусни клетки, за да го причинят. Инфекцията засяга нервус вагус и прави така, че да блокира ненапълно храносмилателната система. И когато човекът повърне впоследствие, и създаде аерозол, заразява бързо и останалите в семейството“, добави още той.


За да се предпазим максимално от подобни нежелани ситуации, проф. Кантарджиев препоръчва редовното използване на кърпички с хлорхексидин. „Нужно е много хубава дезинфекция, миене на ръцете. Ако могат децата да се отдалечат от семейството, за да се предпазят. Продължава 1-2 дни, но по-тежичко“, добави още проф. Кантарджиев. „Ужким ги имаме за много глупави вирусите, но всъщност са много хитри и се оправят в живота.“

Колко е важен приемът на витамини?

„Голяма част от хората, които си мислят, че са изложени достатъчно на слънце, като си пуснат изследвания, се оказва, че имат дефицитен витамин Д. Хубаво е хората да не забравят за витамините. Достатъчно е за седмица-две да се взимат, но да се взимат.

Плодовете и зеленчуците обикновено са достатъчни през лятното време. Едно киви на ден решава проблема с нуждата от витамин С, чушките също са много богати на този витамин, поясни още проф. Кантарджиев.

А на въпрос трябва ли да се страхуваме от Ковид наесен, отговори така:

„Надявам се, че ковид вече ще бъде в общата група на респираторните заболявания, които ще ни заплашат. От есента е хубаво отново да си носим маската в джоба – в магазини и в градския транспорт, за да сме максимално предпазени.“

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *