Извънредно! Божков кацна в София, на летището ври и кипи


Бизнесменът Васил Божков кацна в София. Самолетът, изпълняващ полет от Дубай до София, се е приземил в 15:03 часа на Терминал 2 на столичното летище. 

Той написа във фейсбук следното: Кацнах. Имам среща с бухалките. #БъдетеЗдрави

Засилено полицейско присъствие има на летище София преди пристигането на бизнесмена Васил Божков в столицата, предаде репортер на БЛИЦ.

 

Пред ВИП Салона на Терминал 1 са разположени полицейски бус и патрулни коли.

 

 

 

 

 

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ


Важил Божков отдавна е взел решението да се прибере в България, но е имал пречки за това от месец май, „които го възпрепятстваха да си пристигне по-бързо“. Това заяви пред NOVA Георги Гатев, адвокат на бизнесмена, срещу когото има повдигнати 19 обвинения.

Адвокат Гатев е Член на Софийска адвокатска колегия от 1979 г., заместник-председател на Висшия адвокатски съвет на Република България за два мандата и член на Висшия съдебен съвет в периода 2007 до 2012 г. Той е специалист в областта на наказателното право.

„Работи в областта на престъпленията срещу личността, собствеността, стопански престъпления; престъпления срещу митническия режим, паричната, кредитната, финансовата и данъчната система; подкупи, документни престъпления. При много от случаите правата на клиентите му са били нарушени от държавата“, се посочва на сайта на адвокатското дружество „Рангелова и Гатев“.

Както БЛИЦ писа по-рано през деня бизнесменът качи снимка от самолет и написа, че очаква да кацне на летище София в 15:30 часа българско време.

Прокуратурата и вътрешният министър Калин Стоянов съобщиха, че Васил Божков ще бъде арестуван, ако кацне на летище София.

През януари 2020 г. Божков напуска България и бяга в Дубай, за да избегне задържането му, като след това са му повдигнати 20 обвинения, между които свързани с убийства, пране на пари, укриване на данъци, изнасилване и др. След бягството си Божков твърди, че е бил подлаган на системен рекет от властите.

По повдигнатите му обвинения са разпитани над 200 свидетели, изпратени са 18 броя европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до 17 държави. Изпратена е и молба за екстрадицията му до ОАЕ, както и още четири молби за правна помощ.

През май т.г. Божков обяви, че е готов да се върне в България, но като защитен свидетел. Месец по-късно се появи мълва, че бизнесменът се завръща в страната през Гърция, но тогава това така и не се случи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *