Производители на дини в Любимец потриват ръце, от 20 г. не помнят такова чудо СНИМКИ


От близо 20 години такава добра цена на любимешката диня е нямало, коментираха производители на борсата в град Любимец.

В пика на търсенето т.нар. любеница е на средна цена от 40 стотинки на едро за килограм. Зависи от големината на динята, като по-малките вървят с по 10 стотинки надолу, а на големите цената е 50 стотинки за килограм, пише xnews.bg.

 

Изкупната кампания в края на юни стартирала на цена от 80 стотинки за килограм, а сега е паднала с 30 стотинки, казват производителите. Те обаче са доволни. Казват, че пазар има, а на борсата идват прекупвачи от цялата страна.


“Миналата година по това време цената бе 15 ст., което бе подигравка за нас”, заяви Христо Христов. Той на сезон продавал близо 100 тона от вкусния плод.

“Тази година сме доволни и ще изкараме някой лев за зимата”, коментира Симеон Симеонов от града на карпузите.

Първите любимешки дини са станали за бране в края на юни. Търговците очакват до октомври да имат продукция за реализиране. Единият показател за добрата цена е минималния внос тази година, допълниха земеделците.

В района динята се знае като карпуза или любеница. Тя е известна със своя освежаващ вкус и източник на хранителни вещества, необходими за поддържане на здравето и доброто настроение, особено в горещините.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *