Защо починалите ни близки ни се явяват насън скоро, след като сме ги загубили?


Всеки от нас е губил близък човек – смъртта ни отнема хората, които обичаме, и оставя празно място в душата ни дълго, след като човекът си е отишъл. Дори очакваната загуба е мъчителна, а внезапната може да разруши живота ни и да ни причини депресия, болка, тъга, чувство за вина, тъй като не сме съумели да се сбогуваме и да си кажем какво чувстваме и мислим. Защо сънуваме починалите си близки скоро след като сме ги изгубили завинаги?

В тези тежки моменти обикновено сънуваме своите близки, тъй като не можем да преодолеем липсата им.

 

Сънят е отражение на болката от загубата, неутешимата тъга, нашият начин да се простим с тях, да доизкажем неизказаното, да ги почувстваме отново живи макар и само за кратко. Обикновено тези сънища са много ярки, живи, когато се събудим след тях се чувстваме така, сякаш сме били с близките си, сънят е като преживяване извън тялото, пътуване между вселените и времето, среща някъде там с онези, които сме загубили безвъзвратно.

Тези сънища носят облекчение. В тях е възможно да казваме на близките си именно онова, което не сме успели да им споделим приживе, да ги чуем да ни успокояват, че са добре, да ги прегърнем, за да се простим. Подобни сънища са много емоционално наситени, можем да ги чувстваме почти като истински преживявания, да ни донесат така търсеното спокойствие, облекчение и увереност, че където и да са душите на близките ни, те са добре и са с нас.


Защо сънуваме починалите си близки преди 40-тия ден от смъртта?

Религията ни учи, че на 40-тия ден от смъртта се разделяме вече не с тялото, а с душата на починалия си близък, която е бродила по земята, била е в дома ни и сега поема по новия си път. Сънят в този момент е сбогуване с нея. Много хора сънуват близките си, които им казват, че тръгват, че е време. Това е тръгване по дългия път на душата към другия свят. Сънищата са ярки и тъжни, защото сякаш се разделяме с обичаните от нас хора за втори път.

Защо сънуваме починалите си близки дълго след смъртта им?

Хората, които сме обичали, ще живеят в сърцата ни до последния ни дъх. Те не могат да бъдат изтрити от там след смъртта им. Нормално е да ги сънуваме, защото ни липсват, мислили сме за тях, предстои Задушница или техен празник приживе. Но има и сънища, които ни дават знаци. Понякога близките се опитват да ни предупредят в съня ни за предстоящи събития, опасност или пък радост в дома, помагат ни да вземем правилно решение, сочат ни верния път, успокояват ни или просто ни дават знак, че са до нас в трудни моменти и не бива да се страхуваме. Тези сънища могат да бъдат пророчески, ако умеем да разгадаем посланията им, да разберем какво ни казват в съня ни. По време на сън умът е по-открит и предразположен към духовни послания. Можем да се опитаме да усетим сами, със сърцата си или да погледнем съновник за насоки.

Каквото и да означава посещението в съня, не се притеснявайте. На първо място то сочи, че обичате и че не сте забравили онези, които вече ви обичат от небето, а не от земята.