Ето как да разберете дали имате правилна стойка и походка и с какви упражнения може да я оправите (снимки)

Стойката не е само добре изглеждащ силует, но и нормалното функциониране на всички органи и системи на тялото.

По-младото поколение, и много възрастните прекарват много време пред компютъра, учейки и работейки. В тази връзка, доста от тях имат лоша стойка, която е необходимо спешно да се подобри. Неправилната стойка и походка водят до различни здравословни проблеми като главоболие и стрес, повърхностно дишане, болки в гърба, дискова херния и костни шипове, така че е жизнено важно да се обръща внимание на тях.

В края на краищата, това също така ще се предотврати най-различни здравни усложнения, по-лесно ще дишате, стимулира се умствената дейност и концентрацията.

Правилната стойка не само държи гърба изправен, но и запазва естествената S-образна извивка на гръбначния стълб. С нашите упражнения за правилна стойка няма да имате проблем с това. Бонус към правилната стойка се получават и от допълнителните сантиметри в ръста / височината.

Признаци на правилната стойка:

В идеалния случай, това значи, че е необходимо да имате изправен гръб, леко изпъкнали гърди, а корема прибран. В същото време трябва да стоите по такъв начин, че да не чувствате напрежение в мускулите.
Стойката е необходимо да държи раменете отпуснати. Чупката в кръста трябва да е със S-образна форма.

С правилната поза главата и тялото са на една и съща вертикала, вратът е симетрично от двете страни на раменете и не е изпънат.

Набор от мерки за отстраняване на неправилна стойка и походка:

спете на твърдо легло;
правилен и точен по размер избор на обувки;
постоянна физическа активност, в това число ходене пеш до работа, разходка в парка, фитнес, тренировки у дома;
отказ от вредни навици като стоене на един крак, неправилна поза, докато седите на стол (на работа, у дома и в библиотеката);
контрол на правилното и еднакво натоварване на гръбначния стълб при носене на раници, чанти и сакове.

И така…

УПРАЖНЕНИЯ ЗА ПРАВИЛНА СТОЙКА И ПОХОДКА:


Упражнение №1

Коленете не се огъват. Наклонете се напред, докато не почувствате напрежение в задната част на бедрата. Задръжте в позицията за 15-30 секунди. Повторете три пъти на всеки крак.

Упражнение №2

Стегнете коремните мускули и повдигнете едната ръка (например лява) напред и същото направете противоположния крак (десен). Задръжте в тази позиция в продължение на 5 секунди. Спуснете ръката и крака и повторете от другата страна. 10 повторения на всяка страна.

Упражнение №3

Сложете едната ръка на бедрото и подбедрицата и дърпайте коляното към гърдите си, докато не почувствате напрежение. Задръжте в тази позиция в продължение на 15-30 секунди. Повтаря се 3 пъти от всяка страна.

Упражнение №4

Коремът се отпуска и правите извивка в кръста. Останете в това положение в продължение на 5 секунди. След това повдигате корема нагоре и огънете гръбнака. Така се задържа в позиция за 5 секунди. 3 серии по 10 повторения.

Упражнение №5

Стегнете коремните мускули и натиснете долната част на гърба към пода. Задръжте в тази позиция за 5 секунди, след това отпуснете. 3 серии от 10 пъти. (Можете да използвате също упражнения за болки в гърба)

Упражнение №6

Стегнете коремните мускули и насочете брадичката към краката. Изпънете ръцете си напред и огънете горната част на тялото, като подадете главата си нагоре. Задръжте в тази поза в продължение на 3 секунди. Дишането не е необходимо да се забави. След това се спуснете обратно надолу. Повторете 10 пъти в 3 серии. Упражнението може да се усложни, ако поставите ръцете си зад главата.

Упражнение №7

Легнете по корем на лакти, с глава нагоре и останете в това положение в продължение на 5 минути. Ако ви е трудно, сложете подложка под корема. Ако пък ви е лесно, изпънете ръцете, сякаш ще правите лицеви опори, но корема да е на пода.

Упражнение №8

Опрете се настрани на едната ръка, повдигнете бедрата от пода и ги вдигнете нагоре. В горната част задръжте в продължение на 15 секунди, а след това бавно долната част на бедрото докоснете до пода. Сменете страната и повторете упражнението. С течение на времето ще може да стоите в този страничен планк за повече от 1 минута.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *