Аз съм кардиолог – ето 9-те опасни храни, които забранявам на близките ми да ядат

За да поддържате сърцето си здраво , важно е не само да спазвате диета и да сте здрави като цяло. Трябва да се опитате да зачеркнете от живота си това, което може да му навреди .

Някои от продуктите, на които много от нас периодично се „отдават“, също са вредни. И дори ако те не могат да бъдат напълно изоставени, е необходимо поне да се сведе до минимум тяхното използване. Ето най-опасните и коварни храни за сърцето :

1) Пържени картофи

пържени картофи

100 гр. пържени картофи съдържат около 8 грама трансмазнини. Това са вещества с неестествен произход, които се образуват главно по време на производството на маргарин и многократното нагряване на растително масло.

Транс-мазнините повишават холестерола в кръвта, следователно, на моменти увеличават риска от заболявания на сърдечно-съдовата система.

2) Червено и преработено месо

червено месо

Пържола, кайма и бекон в големи количества са вредни за сърцето. Съдържащата се в червеното месо аминокиселина карнитин се абсорбира от бактериите в храносмилателната система.

Това стартира цяла верига от реакции, което в резултат води до повишаване на холестерола и повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

3) Пържени храни

Готвенето при високи температури води до образуването на големи количества трансмазнини – употребата на такива храни увеличава вероятността от развитие на сърдечни проблеми.

В страни, където се предпочита пържено месо, такива заболявания се срещат по-често. В Китай, където месото често се вари или задушава, сърдечно-съдовите заболявания са по-рядко срещани.

4) Пица

пица


Само в едно парче пица се съдържат 10 грама мазнини, от които 4,4 грама наситени мазнини. Опитайте се да не ядете повече от едно парченце и поръчвайте зеленчукова пица вместо пеперони.

5) Бял хляб

бял хляб

Редовната консумация на храни с високо съдържание на въглехидрати, като бял хляб, увеличава риска от заболявания на сърдечно-съдовата система.

Високият гликемичен индекс бързо повишава кръвната захар и поради тази причина експертите смятат, че консумацията на такива продукти е свързано с развитието на сърдечен удар или дори внезапна смърт.

6) Корнфлейкс

корнфлейкс

Вече знаете, че сърцето не обича много въглехидрати и месо. Корнфлейксът представлява бързи въглехидрати. Поради високото съдържание на захар в тях, след такава закуска нивото на инсулин в организма се повишава.

Както вече разбрахте, консумацията на такива продукти е свързана с развитието на сърдечен удар или дори внезапна смърт.

7) Сол

сол

Не е тайна, че солта е бяла отрова. Работата е там, че при прекомерен прием на сол съдовете започват бързо да се рушат и да се запушват.

Следователно дневната норма на сол е пет грама, което е приблизително 1 чаена лъжичка! Хората, които надхвърлят тази норма, са изложени на риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

8) Инстантни спагети

инстантни спагети

Инстантните спагети, подобно на много други преработени храни, съдържат големи количества сол, което увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт, твърдят специалистите.

Хората, които ядат ястия с инстантни спагети 2-3 пъти седмично, имат повишен риск от развитие на кардиометаболичен синдром, което от своя страна увеличава вероятността от сърдечни заболявания, диабет и инсулт.

9) Енергийни напитки

В 100 мл от такава напитка се съдържат 30 mg кофеин. И тъй като стандартната консерва съдържа 300 мл от енергийната напитка, се оказва, че пием около 90 мг кофеин (или 3-4 чаши еспресо).

Това е достатъчно голяма доза, която може да причини тахикардия. Ето какво е, за съжаление, влиянието на енергийните напитки върху сърцето.

Не забравяйте да се вслушате в мненията на експерти! Погрижете се за здравето си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *