Скръбна вест, майор Валентин Терзиев не е оцелял

Пилотът на падналия МИГ-29 майор Валентин Терзиев не е оцелял, съобщи военният министър Георги Панайотов в ефира на bTV, позовавайки се на информация от отговорните лица за издирвателната операция. Според него разследващите вече разполагат с неопровержими доказателства, че пилотът е мъртъв.

По-рано днес началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов съобщи, че сред останките на машината е открит биологичен материал и е даден за ДНК експертиза.

Продължават опитите за вадене на машината, която е потънала на 70 метра дълбочина, каза още служебният министър. Привлечени са частни фирми, оферта е имало и от съюзническа държава, която е отказана. Операцията ще продължи още дълго, но за съжаление м-р Терзиев не е жив.

Случаят е много специфичен. Възможностите на нашия флот не достигат. Можем да пуснем хора до 50 метра. Не можем да разполагаме с всичко, каза Панайотов.


Ако не успеем да открием да извадим черната кутия до 4 дни, тя ще бъде унищожена от морската вода, уточни той.

Нямаме данни самолетът, който е претърпял инцидент в Черно море, да е имал технически проблем. На този етап всичко е на масата. Площта, която трябва да бъде проверена е 40 кв м., каза Панайотов.

Един от основните проблеми е свързан с поддръжката на средствата. Както със старата съветска техника, така и с новозакупената. Когато са правени договорите за закупуване на нова техника, фокусът не е бил върху поддръжката на техниката, защото тази част на договорите не е изпълнена прецизно. Фокусът е бил върху самото придобиване на техниката.

Над 90% от обществените поръчки в Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ са правени с директно посочване на изпълнител, без да е организиран конкурс, каза Панайотов. Някои са правени в рамките на 1 ден. Този ореол на секретност важи за половината поръчки на усвояването на Ф-16, коментира военният министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *