Бил Гейтс с поредно обръщение: Съжалявам, че трябва да съобщя лоша новина

Милиардерът с пост, който предизвика много коментари. Ето какво написа Гейтс:

“Колкото и да е ужасна тази пандемия, климатичните промени биха могли да са по-лоши.” Това заяви милиардерът Бил Гейтс в блогпост.

 

“Една глобална криза шокира света. Тя причинява трагичен брой смъртни случаи, кара хората да се страхуват да излязат от дома си и доведе до невиждни от поколения икономически проблеми. Ефектите й все още се усещат по цял свят,” написа Гейтс.

“Очевидно говоря за COVID-19. Само след няколко десетилетия обаче същото това описание ще отговаря на друга глобална криза – климатичните промени.”

 

За да бъдат предотвратени смъртните случаи, пораженията и разрушенията, които идват със затоплянето на планетата, са необходими иновации, предупреждава Гейтс, цитиран от CNBC.

Това стана по-ясно от когато и да било, защото въпреки че пандемията почти спря пътуванията и икономическата активност, нивата на парниковите газове не бяха достатъчно намалени, за да се избегнат най-лошите последици, твърди Гейтс.

 

“Забележителното е не с колко много ще намалеят вредните газове заради пандемията, а с колко малко,” пише Гейтс. “Относително малкият спад на вредните емисии тази година изяснява едно нещо – не можем да свалим емисиите до нула само, ако летим и шофираме по-малко.

 

Това не означава, че намаляването на потреблението на горива, които отделят вредни емисии, не е цел, която си струва, а просто, че това не е достатъчно, смята милиардерът.

 

Иновациите в борба с климатичните промени трябва да започнат спешно.


“За разлика от новия коронавирус, за който ще имаме през следващата година ваксина, проблемите с климатичните промени не могат да бъдат разрешени за две години. Ще са необходими десетилетия за разработването и използването на изобретения, свързани с чистата енергия, от които се нуждаем,” пише Гейтс през август.

За да постигне това, САЩ трябва да има еквивалент на националните институти по здравеопазване (NIH), но за енергийни иновации, казва Гейтс в друг блогпост от декември. NIH е основната агенция на правителството на САЩ, отговаряща за научни изследвания в областта на биомедицината и здравеопазването.

 

Гейтс посочва, че институциите в САЩ трябва да се активизират и че правителството трябва да инвестира повече пари в сферата на науката и иновациите. Той не е единственият, който смята така.

 

Бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид написа в блогпост в Medium през септември, че федералното правителство трябва да харчи повече пари за наука, за да предотврати нова опустошителна пандемия.

 

“Да си представим една бъдеща пандемия. Съжалявам, че трябва да съобщя лоша новина, но със сигурност ще има такава. Да си представим, че глобален конкурент, като Китай, си изобрети решение, но и го запази за себе си,” пише Шмид

 

“Има проблем. Държавното финансиране на научната сфера е най-малко от 1957 г. Едва 0.7% от БВП на САЩ отиват за федерални проучвания и разработки,” казва Шмид. “За да добиете представа, финансирането на научната сфера не е било толкова малко от Спутник.”

NIH трябва да служи като модел за предложената агенция Национален институт за енергийни иновации, защото NIH има сериозни успехи, смята Гейтс.

Вижте нашите специални оферти и няма да съжалявате:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *