Ученият, предсказал пандемията от К-19, назова още 4 близки мега катастрофи


Джефри Шлегелмилх работи в Колумбийския университет в САЩ и е директор на Националния център за подготовка за стихийни бедствия. Наскоро той представи книгата “Преосмисляне на подготвеността: Кратко ръководство за мега катастрофите на 21-ви век”, в която е събрал всички потенциални бедствия на този век. Всеки би могъл да не се съобрази с предупрежденията, ако не беше едно „но“: ученият прогнозира пандемията, която не позволява на хората да живеят спокойно до ден днешен, съобщават световните издания. Важно е да се отбележи, че книгата излезе преди пандемията и тя споменава опасността под формата на бързо разпространяващ се вирус. Човечеството като цяло може да бъде застрашено от “биологично опустошение”.


Специалистът се опитва по някакъв начин да подготви хората за бъдещи произшествия, защото с коронавируса нищо няма да свърши. По-скоро всичко, което се случва, е началото на мащабна човешка битка за живот. Според мнението на Джефри, хората бързо забравят миналото и го анализират малко, за да предотвратят нови трудности. Например, хората са се сблъсквали отдавна с холера и чума и много добре знаят колко опасни могат да бъдат вирусите.

Но щом всички са научили за коронавируса, никой не се е втурнал да прекъсне въздушния трафик с Китай. Властите на страните започнаха да бият тревога, когато епидемиологичната ситуация стана неконтролируема. Глобализацията е довела до това, че мащабът на бедствията вече е съвсем различен: проблемите не засягат отделни региони, но също така и съседни държави и така нататък по веригата.

С нарастващото население на планетата и изменението на климата става по-трудно да се контролира ситуацията, харченето на милиарди долари не е достатъчно. Джефри акцентира върху следните остри проблеми: ядрена война, унищожаване на инфраструктурата поради свръхизбухвания на Слънцето, изменение на климата и кибер война (битки с хакери). Ученият се надява, че пандемията няма да застраши живота на всеки човек на планетата, затова не я включва в списъка на мега бедствията. За да оцелеят, хората трябва да действат заедно и да мислят не само за себе си, но и за обкръжаващия свят и бъдещите поколения.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *