Ето как се е научила да плаче по време на снимките на филма малката Мелек –

Mоже и да не е навършила още 10 г., но Берен Гьокйълдъз вече е от любимите турски актриси и на българските зрители. Момиченцето играе една от главните роли в социалната драма “Майка”, която върви в праймтайма в делничните дни по Би Ти Ви.

 

И с изпълнението си не отстъпва по нищо на възрастните си колеги.

Сюжетът в сериала, който е римейк на японска драма от 2010 г. със същото име, се върти именно около съдбата на детето. То живее със своята майка Шуле и нейния приятел Дженгиз, които са изключително безотговорни към детето и често го оставят само̀ през нощта. Дженгиз се дразни на малкото момиченце и си намира основания, за да го малтретира и тормози.

Но съвсем скоро съдбата на Мелек се променя напълно. Учителката ѝ претърпява инцидент и един ден на нейно място идва заместничка на име Зейнеб. В нейния образ влиза добре познатата турска актриса Джансу Дере. Не след дълго тя разбира какво се случва с детето и взема нещата в свои ръце – отвлича момиченцето и започва да се грижи за него като истинска майка.
Образът на Мелек не е първата роля, в която влиза Берен – тя се изявява като актриса още от 5-годишна, когато се снима в сериала “Семейството на съпруга ми”.
Момичето е родено на 29 септември 2009 г. в Истанбул. Продуцентите на “Майка” избират тя да изиграе главната детска роля през 2016 година, а заради участието си в сериала малко по-късно получава награда за най-добро дете актьор. Връчва ѝ я лично Джансу Дере. На церемонията тя се разплаква и прегръща Берен.

Берен Гьокйълдъз няма братя или сестри. Баща ѝ Еждер Гьокйълдъз работи като инженер, а майка ѝ Мине се занимава с публични комуникации. Когато детето им започва да участва в сериали, Мине се решава да остави кариерата си настрана, за да придружава навсякъде дъщеря си.

Родителите, а и целият екип не оставят Берен сама да понася бремето на ролята си. До момиченцето, което играе преживяло тежко насилие дете, има психолог на снимачната площадка. “С нея се забавляваме. Станахме си приятелки. Най-вече ми помага в изразяването на емоциите, нужни за всяка сцена”, казва Берен. Често хората я питат как се разплаква за сцените. “Няма формула. Просто в такива моменти мисля за лоши неща”, признава спокойно детето.

В първите епизоди тя трябва да бъде завързана в чувал за боклук и това са едни от най-трудните сцени. “Бяха пробили доста дупки отзад, за да мога да дишам. Докато бях вътре, ядох пуканки. През цялото време до мен беше кака Демет (психоложката, работила с екипа на “Майка”)”, спомня си детето. А това, че яде пуканки, докато снимат тежката сцена, е изненада за колегите ѝ. “Взех ги със себе си тайно от всички. Когато отвориха чувала за боклук и снимаха сцената, не бях глътнала една пуканка и трябваше да я скрия в бузата си”, усмихва се Берен.

Въпреки че голяма част от всекидневието ѝ минава пред камера, тя не изостава с уроците и е сред отличниците в класа си. Всички там знаят, че Берен се изявява като актриса, а учителите ѝ и директорът на школото проявяват голямо разбиране към заетостта ѝ, а и много се радват на успехите на детето. “Казват ми: “Браво на теб!”, но пък аз много се старая в училище. Уча много и оценките ми са отлични”, обяснява малката Берен Гьокйълдъз в свое интервю за турската преса.


Като всяко дете, и тя си има любими предмети – рисуването и турския език, а най-трудни са ѝ математиката и английският. “Не обичам много математиката, но въпреки това събирането, изваждането, умножението и делението ми се удават”, казва тя.

Освен че следят Берен да не изостава от съучениците си, родителите ѝ гледат тя да има време за забавление и игра с приятели. С това тяхно изискване се съобразяват и продуцентите, които планират по-спокойна програма за малката актриса.

Берен вече се е снимала и в два игрални филма – “На пусто място” и “Мед и сметана”, а миналата година имаше роля в новия сериал “Дъщеря ми”, където си партнира с

Лейла Лидия Тугутлу (от “Любов под наем” и “Сърцето на града”) и Буура Гюлсой (екранния брат на Къванч Татлъту в “Север Юг”).

Въпреки всички роли тя все още не е сигурна дали иска да се занимава с актьорство и за в бъдеще. “Много ми харесва, но все още не съм решила дали да продължа, или не, защото се изморявам. Въпреки че всички много внимават да не се уморявам”, признава детето. Мечтите ѝ са в съвсем друга насока – като порасне, иска да стане гимнастичка или плувкиня. “Плувам много добре, така смята и мама. Много добре се гмуркам, мога да плувам до дъното на басейна”, казва Берен.

Но не само нейното изпълнение трогва до сълзи зрителите на “Майка”. Актрисата, която е в образа на нейната приемна майка, Джансу Дере, много убедително изиграва всички драми, през които трябва да премине. Героинята ѝ Зейнеб е изоставена като дете и е осиновена от богата жена. Истинската ѝ майка е убийцата на баща ѝ и влиза в затвора. Макар че друга жена се грижи за нея като родна майка, Зейнеб израства в самота. След като завършва колеж, младата жена решава, че иска да стане фотограф, но така и не ѝ потръгва. Не след дълго Зейнеб започва работа като учителка и среща малката Мелек.

Джансу Дере е позната у нас и покрай ролята на Съла в сериала “Завръщане”. Актрисата е родена на 14 октомври 1980 г. в Анкара в семейството на емигранти. Майка ѝ е с гръцки корени, а баща ѝ – български турчин. Той е сред първата вълна изселници в южната ни съседка.

Джансу завършва археология в Истанбулския университет. През 2000 г. е избрана за втора подгласничка в конкурса “Мис Турция”. Работи като фотомодел до 2004 г., но започва да играе в сериали още през 2002 г.

Снимала се е и в игрални филми, а интересът към нея е голям. Често попада на страниците на клюкарските издания заради връзките си с известни мъже.

Докато работи по “Завръщане”, турските таблоиди не спират да пишат, че има афера с колегата си от сериала Мехмет Акиф Алакурт. Малко след края на снимките той казва, че “Завръщане” е последната продукция, в която си партнира с Джансу, заради непоносимото ѝ поведение.

По-късно, докато снима “Езел”, актрисата има кратка любовна авантюра с екранната си половинка Кенан Имирзалъолу. Най-голямата ѝ издънка е свързана именно с него.

Докато са заедно, двамата са арестувани по подозрение в разпространение на дрога. Тогава Джансу Дере се разминава с обвинение, но името ѝ все още се споменава с този скандал.

Актрисата е имала връзка и с карикатуриста, актьор и режисьор Джем Йълмаз, която продължава 4 г. Сгодяват се през лятото на 2011 г. Но Джансу разбира, че любимият ѝ в същото време се среща с друга – с нейната колежка и приятелка Аху Яту. Джансу се разделя с Джем и оттогава рядко говори за личния си живот.

С “Майка” тя печели не само любовта на зрителите, но и се превръща в най-скъпоплатената турска актриса – пoлyчава по 30 000 eвpo нa един eпизoд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *