Какъв номер на банан бихте купили-Много хора правят грешка в този избор! Вижте верния отговор! –


Бананите са един от най-недооценените плодове. По отношение на екзотиката те са по-ниско от други плодове, например, манго.

Фактът обаче остава, че бананите са вкусни, питателни и съдържат много витамини и други полезни вещества.

Ние се нуждаем от тези вещества всеки ден. Например, те съдържат много фибри, захароза, фруктоза. Много от нас не ядат всички, когато си купим куп банани. Те често се държат вкъщи в продължение на няколко дни или дори седмица.

Бананите са зеленикавожълти на цвят и узряват постепенно. Изберете такива като числа от 5 до 7.

В крайна сметка върху тях започват да се появяват тъмни петна и след това стават напълно кафяви. Но, за разлика от другите плодове, това не означава, че бананът е отишъл зле.
Напротив, колкото по-тъмен е банана, толкова повече съдържа специфичен извънклетъчен протеин – TNF.

Тя означава фактор на тумор некроза. Какво е? Това е противораково вещество, което помага в борбата с анормалните клетки в тялото. Изследванията потвърждават, че презрелите банани съдържат TNF, който инхибира растежа на туморните клетки и предотвратява тяхното разпространение.

Заедно с високите нива на антиоксиданти, които също са в изобилие от банани, TNF може да помогне за засилване на имунната система. Японските изследователи са открили, че колкото по-узрял е един банан, толкова повече фибри, витамин С, витамини от група В, калий и антиоксиданти съдържа.

Но тези полезни свойства на потъмнелите кафяви банани далеч не са всички предимства на тези плодове.

Как иначе са полезни? С какво:
1)
Бананите имат антикиселинни свойства. Помага за облекчаване на киселини и рефлукс на киселина. Яденето само на един банан може да донесе осезаемо облекчение.

2)
Бананите помагат за понижаване на кръвното налягане. Тъй като са с високо съдържание на калий, но с ниско съдържание на натрий, те са отличен профилактик срещу инсулт или инфаркт.


Бананите са здравословни храни за сърцето.

3)
Те добавят допълнителна енергия. Яденето на 1-2 банана преди тренировка ще ви даде допълнителен тласък на енергия за час интензивна тренировка. Ниският гликемичен индекс на въглехидрати в банани, витамини и минерали повишава издръжливостта на тялото ви, а калият предотвратява мускулните крампи.

4)
Бананите са добри при анемия. Те съдържат необходимата доза диетично желязо, което стимулира производството на червени кръвни клетки и хемоглобин и следователно увеличава притока на кръв.

5)
Бананите могат да се консумират без ограничения, дори ако страдате от стомашни язви. Тяхната мека и кашиста текстура обгръща стомаха и го предпазва от агресивни киселини.

6)
Бананите помагат да се справите с депресията. И всичко това, защото съдържат високо ниво на триптофан, който тялото ни преобразува в серотонин (същият „хормон на щастието“). Серотонинът е мозъчен невротрансмитер. Той помага на човек да се отпусне, да се почувства щастлив и просто да подобри настроението си.

7)
Бананите помагат за подобряване на храносмилането. Те имат и слабително действие. Това е така, защото те са с високо съдържание на фибри, което стимулира редовното движение на червата и осигурява облекчение от запек.

Бананите са полезни при нервни разстройства и ПМС. Те помагат за регулирането на нивата на кръвната захар. Те също съдържат много витамини от група В, които успокояват нервната система и спомагат за релаксацията.

9)
Подпомага терморегулацията на тялото. Яденето на банан в горещ ден може да помогне за понижаване на телесната температура. Същото може да се направи например при настинка.

Но презрелите банани не са единствените ползи за здравето.
Нужни са и неузрели плодове. По-специално те са с ниско съдържание на захар, така че могат да се консумират от хора с диабет II етап. Освен това те съдържат пробиотични бактерии. Освен това, поради високото си съдържание на нишесте, неузрелите банани ще ви накарат да се почувствате по-бързо. Като цяло бананите са здравословни.

И най-важното – не се тревожете от презрели банани. Те са много по-здравословни и вкусни, отколкото си мислите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *