Ултразвук стопи тумори на много болни


С уникална за България терапия лекари от плевенския Хайфу център стопиха туморите на десет болни. Методът навлиза по идеята и под контрола на проф. д-р Григор Горчев, дмн, един от най-авторитетните лекари у нас и ректор на Медицинския университет в Плевен.

Официално центърът ще „пререже лентата“ в края на месеца, но в него вече са направени първите напълно безкръвни операции за отстраняване на новообразувания. Те буквално се унищожават с ултразвук, подаван от прецизна апаратура. Често дори не е нужна пълна анестезия. Болният може да си тръгне и още в деня на манипулацията, няколко дни след това се връща и към нормалния си ритъм на живот.

Китайски професор работи с българския екип в Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология „Св. Марина“. Той е практикувалпод ръководството на създателя на апарата. Има голям опит с отстраняване на тумори на панкреаса и черния дроб.

Благодарение на точността, с която работят уредите, не се унищожават здрави клетки. Това съхранява засегнатия орган. При рискова миома над 7 см на млади жени например не се стига до отстраняване на матката, което би означавало и край на възможността за майчинство.

Терапията според лекарите е като цяло много щадяща, а облекчението се усеща веднага. Мъж, който буквално виел заради тумор на панкреаса, сам станал след процедурата, разказаха от екипа. От лекуваните досега пациенти повечето са жени с доброкачествени образувания, но има и двама с напреднал рак.

Не всички случаи обаче са подходящи за терапията, всеки се преценява индивидуално и тогава се решава дали да бъде лекуван с хайфу метода. Той е все още малко познат, защото, допреди да започнем да го практикуваме у нас, в ЕС се прилагаше само в 3 държави, но телефоните не спират да звънят в търсене на информация, обясни д-р Горчев. Професорът е известен не само като ас в професията, но и като „баща“ на робот-асистираната хирургия в България. Той извежда екипа си на второ място в Европа след Швеция по брой операции с робота „Да Винчи“. За операции с Лео (от Леонардо), както разговорно наричат по света робота, има списък от чакащи българи. Опашка се оформя отсега и за новата хайфу терапия.

Дори пациенти медици впечатлени от лечението

Дори пациенти, които познават отвътре здравеопазването и възможностите на медицината у нас, са изненадани от отношението.

Екипът ме впечатли не само с професионализъм, но и с отношението към пациентите. Като медицински работник мога да кажа, че, за жалост, това отношение не е практика у нас. Каквито и нови технологии да има, човешкият фактор е неизбежно необходим. Думата „благодаря“ едва ли може да обхване всичките чувства на признателност и благодарност, обяснява А. С. от София, лекувана в центъра заради миома с чести кръвоизливи и анемия.

Подкрепя я Г. Й. от Русе: „В България освен „извънземни“ технологии не е лошо да внедряваме и такова човешко отношение към пациентите. Защо ли? Когато човек попадне в такава обстановка, разбира защо.“

Друга оперирана, софиянката Н. Н., прави сравнение, което ще изуми повечето българи – „чувството е като да си попаднал не в болнично заведение, а в най-модерния СПА център с джакузи – „Хайфу“. Наистина това е бъдещето – безкръвните технологии и грижата за пациента.“

Екипът се надява здравната каса да поеме модерното безкръвно лечение, за да се гарантира достъп на повече болни до него.

Проф. Григор Горчев: Апаратът е суперточен, убива болните клетки, но съхранява органа

– Проф. Горчев, обяснете новата технология за лечение на онкологични заболявания, която навлиза в Плевен?

– Това е лечение на твърди тумори, както доброкачествени (като миома на матката, фиброаденом на млечна жлеза, заболяване като аденомиоза), така и злокачествени (на панкреас, черен дроб, бъбреци, млечна жлеза, кости и меки тъкани) с високоинтензивен фокусиран ултразвук – хайфу, акроним от английски език – HIFU (High Intensity Focused Ultrasound). Тя е сред най-модерните и търсени от пациентите от цял свят. Чрез насочен ултразвуков сигнал и при уникална прецизност се постига аблация (стопяване) на новообразуванието.

– Защо наричат тази технология „хирургията на XXI век“?

– При това лечение се съхраняват органите, а това е от огромна важност. То е 100% неинвазивно, без никакви разрези, риск от кръвозагуба, инфекции и операционен стрес, защото е 100% „зелено“- напълно нетоксично за пациента, лекаря и средата. Не на последно място, пациентите се завръщат към нормалния си активен начин на живот в рамките на 1-2 дни след процедурата. Засега лечението с тази технология и апарата се прилага в над 10 държави в Азия и Европа. В Китай, Япония, Южна Корея, Саудитска Арабия това отдавна е рутинна процедура и първи избор на пациента като лечение вече повече от 10 години. В Европейския съюз терапевтични системи като тази в Плевен – от последно поколение, работят с огромен успех и отлични резултати при пациентите във Великобритания, Италия, Испания. Горди сме и се радваме, че Българиясе нарежда сред лидерите в световната медицина и че българските пациенти ще могат да са сред първите в ЕС, възползвали се от безспорните предимства на тази хирургия. След нас, в България, следващата такава машина в ЕС ще бъде инсталирана в Германия.


– Досега с известна условност безкръвни се наричаха операции през миниатюрни отвори, но все пак разрези, хайфу методът напълно безкръвна технология ли е?

– Да, тя е следващ и най-висок засега етап от развитието на хирургията – от отворена, през минимално инвазивна, каквито са познатите досега т.нар. безкръвни операции, при които все пак има малки разрези, до напълно неинвазивната, каквато е хайфу. При тази технология няма абсолютно никакви разрези, а при много от диагнозите, като при миомата на матката например, жената дори не е под пълна упойка и е в постоянен контакт с лекаря по време на процедурата.

– Има ли вече лекувани то този начин и у нас?

– Апаратът работи от декември в Хайфу цетъра към СБАЛАГ „Св. Марина“ в Плевен. Вече имаме и отзивите на първите пациенти, които са изключително позитивни и вдъхновяващи за медицинския екип.

– Дълга ли е процедурата? Болезнена ли е?

– Продължителността зависи от големината на тумора – може да е по-малко от час, може няколко часа. При доброкачествените образувания пациентите споделят, че болка по време на процедурата почти не се усеща (те дори не са под пълна анестезия, а са само седирани), а при другите индикации, при които се налага упойка, още на другия ден болката е отшумяла и пациентите се чувстваха много добре.

– Колко време човек прекарва в болница след това?

– Пациенти с миома, фиброаденом и тумор на млечната жлеза могат да се приберат вкъщи няколко часа след процедурата, при другите тумори нощуват в Хайфу центъра и според състоянието им или си тръгват на следващия ден сутринта, или се пренасочват за неколкодневно лечение в онкологичния център към Медицинския университет в Плевен.

– За кои видове рак е приложим методът?

– Ако говорим за хайфу лечение конкретно с апарата, който ние закупихме, методът е подходящ за доброкачествени тумори: маточна фиброза (миома, миомни възли), маточна аденомиоза – фокална форма, фиброаденом на млечна жлеза. И на злокачествени тумори на млечната жлеза, на панкреаса, на бъбреците, първични и вторични чернодробни тумори, злокачествени новообразувания на костите, сарком на меките тъкани. Хайфу терапията е подходяща и в комбинация с други, конвенционални методи на лечение на онкологични заболявания като химиотерапия и лъчетерапия, но за разлика от тях няма кумулативен ефект (натрупване) и може да бъде прилагана толкова пъти, колкото е необходимо за получаване на търсения резултат. Това е едно от безспорните предимства на технологията. Освен това хайфу терапията удължава продължителността и качеството на живот при пациенти с малигнени неоплазми. Подходяща е при пациенти, чиято напреднала възраст или общо здравословно състояние не позволяват да бъде извършена стандартна хирургична операция. Приложима е и при остатъчен тумор след резекция, който е неподходящ за повторна хирургична интервенция, а също така и при пациенти с туморни новообразувания, които не могат да бъдат премахнати чрез стандартна операция поради разположението на тумора в близост до жизненоважни органи, кръвоносни съдове и др.

– Само малки по размер тумори ли се поддават?

– Напротив, по-големите формации се аблатират по-лесно. Няма ограничения в горния размер на образуванието. Най-големият досега стопен тумор е 21 см.

– Къде е бил разположен?

– Става дума за миома.

– Какви са прогнозите за пациентите след манипулацията?

– Колегите от Китай, които салидери в прилагането на тази технология, от Великобритания, Италия и Испания споделят за изумителни случаи, но това е дълга тема, макар и изключително приятна, тема за отделен разговор. Надявам се и ние съвсем скоро да можем да зарадваме вашите читатели с такива пациентски истории.

– Има ли напълно излекувани?

– Много са и това е най-мотивиращият фактор, когато взехме решение за покупката на апарата.

– Скъпа ли е апаратурата?

– Струва около 2 милиона евро. Това е огромна за нас инвестиция и то във време на финансова криза. Но вярваме, че си заслужава – в името на пациентите, в името на голямата медицина.

– Колко души от вашия екип правят операциите?

– С апаратурата могат да работят само специално обучени в чужбина и сертифицирани лекари. При нас те са двама – д-р Димитров, д.м., хирург, онколог, и д-р Андреев, специалист по образна диагностика. Те са единствените сертифицирани лекари за работа с този апарат в Източна Европа. В момента се подготвя и друг лекар, гинекологът д-р Гинчева, д.м.

– Ще поеме ли здравната каса това модерно лечение?

– Технологията засега е нова за България и за съжаление процедурите с високоинтензивен фокусиран ултразвук не се заплащат все още от НЗОК. Надяваме се, че скоро и това ще стане.

– Планирате ли да разширите дейността чрез още нови технологии?

– През март пристига още един апарат с високоинтензивен фокусиран ултразвук за лечение на преканцерозни състояния на женската полова система. Като цяло бихме желали да се развиваме като високотехнологична болница и смятам, че имаме най-важното условие за това – лекари с доказан авторитет в страната ни и в чужбина, а и работим в сътрудничество с водещи специалисти в Европа, САЩ и Азия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *