Дясната ръка на Бойко изригна: Не клатете държавата с протести, че да не избягат оттук парите на

Началникът на кабинета на премиера Бойко Борисов Румяна Бъчварова коментира пред БТВ социологията на протестите в страната. Тя взе отношение и по разследването срещу Владислав Горанов и оставката на Валери Симеонов.

„Като цяло е притеснително, че общественият живот влиза от скандал в скандал – каза Румяна Бъчварова. – По-притеснителното е обаче, че в сценария на един скандал не се знае кое е истината и кое преиначено. Това дезориентира всички”.

Бъчварова взе отношение и по въпроса за разследването срещу министър Владислав Горанов.

„Владислав Горанов е отдавна в политиката за да знае какво може и какво – не – каза Бъчварова. – Сега прокуратурата се е сезирала и е решила да направи тази проверка. Нека я направят и да кажат какво е положението. Аз поне не виждам нещо притеснително. Министър Горанов също не показва, че е притеснен и съм склонна да му се доверя”.

Началникът на кабинета на премиера коментира и протестите.

„За протестите и изказването ми за подривна дейност от страна на БСП много хора ми се обидиха – каза Румяна Бъчварова. –  Депутатите от БСП в момента не ходят на работа. Позволяват си да не ходят на работа в Парламента. Това, както и да го гледаш, е опит да се блокира работата на институциите и с това се блокира държавата. Опитвам да анализирам протестите и да отсея фактите от анализите и интерпретациите.

Протестът сега, за цената на горивата, който е по-масовият, няма лидери и говорители. Няма с кого да се преговаря или да се обясни.

Протестът на майката бе съвсем друго. Те имаха няколко души излъчени, които идваха и преговаряха.

Сега няма лидерство и искания, които да са удовлетворени.

Какво значи протест срещу високите цени на горивата, които обективно са спаднали. Има протести, които на практика отказват да получат отговор на исканията си.

Не казвам, че хората живеят добре. По-голямата част срещат трудности – битови, финансови. Когато формулираш какво искаш, правителството и цялото управление ще опита да го реши. Трябва да се решават конкретни проблеми.

Има неясни и общи искания какво да направи правителството в момента. 30 процента увеличение на средната работна заплата в последните години, намаляване на безработицата до един критичен минимум от 5 процента. Увеличаване на доходите през следващата година. Това са конкретните факти в момента.


Имам близки и се опитвам да не се откъсвам от действителността, в която живеят хората. От управленска гледна точка са важни тенденциите. За да започне една тенденция и да се развива в точната посока е нужно време. Правителството работи в посока хората да живеят по-добре. Да развиваме положителните тенденции. Да засилим тенденцията за увеличаване на доходите.

Все повече се откриват производства и това са обективните инвестиции.

България не може обаче да е атрактивна за инвеститорите, ако е нестабилна политически и няма ясна посока за финансовата система. Нивото на данъците, качеството на работната ръка, това са насоките, в които работим.

Съгласна съм с президента, че в ситуация на трудности трябва да накараме правителството да работи добре и работим в правителството в такава насока. Необходимо е да се възстанови диалога с президентството и да стане по-активен. Това е посоката за обединение на всички граждани.

В коалиционното споразумение отношенията с Обединените патриоти са регламентирани. В началото на мандата по-лесно се работеше с тях в сравнение с проблемите с реформаторския блок. Сега се появяват проблеми в малката коалиция, които рефлектират и в голямата. Много разчитам на това лидерите на трите партии да проявят отговорност.

Поуката е да внимаваме за кого гласуваме и кого избираме и какви са последствията от едно или друго решение което вземаме. Това се отнася за всички граждани.

Има една група в обществото, която има потребност от промяна. Около 300 00 гласа могат да насочат нещата в една различна посока. Внимателно трябва да избираме.

Както и да се представят Обединените патриоти на предстоящите избори, това не означава че формулата на правителството, която е в момента, трябва да се променя задължително. Стига да има политическа устойчивост да се поддържа този смисъл.

Влизането на Мариана Николова в правителството на практика е решение на Валери Симеонов. Тя много добре познава ситуацията в правителството и за мен това е един прагматичен избор и не очаквам сътресения. Така и приоритетите на Обединените патриоти ще останат на дневен ред”.

Румяна Бъчварова взе отношение и по оставката на Валери Симеонов.

„За мен беше грешка, че Валери Симеонов не подаде оставка по-рано – призна тя. – Това даде възможност да ескалират процесите по една тема, която е изключително чувствителна за всички нас. Колебанията по този въпрос постави сянка на съмнения върху всичките ни усилия.

Решението бе негово лично решение и бе в отговор на една потребност, която всички осъзнаваме”.

 

/ПИК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.