Ако искате да подмладите тялото си, да заздравите кожата и да укрепите кожата си, цвеклото е вашия зеленчук –

Един от най-добрите зеленчуци, които можем да консумираме през зимата, а и не само, е цвеклото. То помага за обмяната на веществата и в същото време подобрява функцията на черния дроб. В него се съдържа голямо количество витамин С, витамини Б1 и Б2, каротин, както и калий, калций, йод, натрий, желязо, фосфор и сяра. Ако искате да подмладите тялото си, да заздравите кожата си и да укрепите костите си, то цвеклото е най-добрата възможност за това. Червеният зеленчук активира създаването на червени кръвни клетки, подобрява състоянието на ноктите и косата.

И не на последно място: помага за подобряването на настроението. Какво повече можем да искаме от една храна?
Още в древен Рим за го използвали срещу запек, треска, кожни проблеми и дори като афродизиак. Всъщност всичко, което идва от природата и което стимулира тонуса ни, се приема като любовен елексир.
Можете да го консумирате настъргано в салата с моркови и черна ряпа или пък да го хапвате печено, варено, на супа, сок и още по какви ли не начини. Не можем да кажем обаче, че вкусът му е особено впечатляващ, затова препоръчваме да го консумирате в комбинация с други храни.
Бетаинът, който се съдържа в него, понижава нивата на хомоцистеин в кръвта, а наличието на тази аминокиселина означава, че имаме повишен риск от инфаркт или инсулт.


Също така цвеклото има роля при превенцията срещу болести на черния дроб, освен това подобрява дейността на бъбреците и жлъчката. Фибрите в състава му пък имат пречистващо действие.
Според изследване на Американската асоциация по сърдечните болести 500 мл сок от цвекло на ден понижава кръвното точно толкова ефикасно, колкото и някои лекарства. Учените смятат, че това се дължи на нитратите, които се съдържат в него.

 

Освен това цвеклото има укрепващо и прочистващо действие върху артериите и също така подобрява кръвообращението.
Не на последно място: цвеклото помага при диабет и може да се включи във всеки хранителен режим. Ако го пиете, то най-добре го оставете да престои 2 часа преди консумация в хладилника, защото съдържа летливи вещества, които могат да предизвикат гадене и стомашни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *