В тази минута! Мощна подкрепа от НАТО за Украйна срещу Русия. Най-могъщите армии обявиха

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е разговарял по телефона тази сутрин с украинския президент Петро Порошенко по повод развитието на събитията след вчерашния инцидент в Азовско море между украински и руски кораби, съобщиха от Алианса.

Столтебнерг е изразил пълната подкрепа на Пакта за териториалната цялост и суверенитета на Украйна, в това число и за правата на страната според международното право в нейните териториални води. По молба на Порошенко, Столтенберг се е съгласил да свика извънредна среща на комитета НАТО-Украйна на ниво посланици в Брюксел, на която да се обсъди ситуацията. Европейският съюз и НАТО призоваха Киев и Москва да бъдат максимално сдържани и да намалят напрежението в Азовско море, пише ПИК.


Турция вече заяви, че е притеснена от съобщенията, че срещу украински кораби е било стреляно край бреговете на анексирания от Русия Кримски полуостров. В изявление на външното министерство в Анкара се посочва, че корабоплаването в района не трябва да бъде възпрепятствано.

“Като страна, граничеща с Черно море, ние подчертаваме, че преминаването през протока не трябва да се блокира”, заявяват от Анкара.

Турция призовава също да се избягват стъпки, които могат да застрашат стабилността и мира в региона.

Полша обвини Русия, че с агресивните си действия срещу украинските бойни кораби нарушава международните норми.

От китайското министерство на външните работи призоваха Киев и Москва да не допускат ескалация на напрежението в Черно море и да разрешат разногласията си чрез диалог. Руската блокада на Азовско море е неприемлива и развитието на ситуацията там е притеснителна, заяви германският външен министър Хайко Маас.

Той призова и двете страни да деескалират конфликта.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *