Смут в Министерството на отбраната! Внезапно почина началникът на


Началникът на Главното (разузнавателно) управление (ГРУ) на Генщаба на руските въоръжени сили генерал-полковник Игор Коробов почина на 62-годишна възраст, съобщиха от Министерството на отбраната на Русия.

Игор Коробов, който е роден на 3 август 1956 г., е починал „след тежко и продължително боледуване“.

Завършвайки най-реномирани руски военни училища и академии, Коробов работи във военното разузнаване от 1985 г. на различни длъжности в ГРУ, владее няколко чужди езика.


Назначен е за началник на ГРУ с указ на руския президент от януари 2016 г., като същевременно е и заместник-началник на Генералния щаб. Награден е с много ордени и медали. Семеен е и има две дъщери.

В съобщението на министерството се казва, че покойният генерал е „забележителна личност, верен син на Русия и патриот на своята родина“.

ГРУ е най-известната руска разузнавателна служба на Запад, обвинявана за поредица от дръзки атаки. Именно нейни служители бяха обвинени от Великобритания за отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му в английския град Солсбъри през март т.г. Русия отрича тези обвинения.

Коробов наред с други служители на ГРУ бе в американския санкционен списък заради действия, които „подкопават сигурността от страна на руското правителство“, припомня Ройтерс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *