Женска изповед от първо лице: Разведох се, но не мога да се справя с болката


Жена е в дилема след развода си. Признава, че още не може да преодолее случилото се.

„След няколкогодишен брак съпругът ми ме напусна. Вече мина доста време, но не мога да се справя с болката и негодуванието. Чувствам се, че никой не се нуждае от мен, сякаш съм най-лошата жена в света. Как да изляза от тази ситуация“, признава 30-годишната Евгения.

А ето и съветите на психолога:

„Всъщност, в такава ситуация изпитваме остър усет за изоставяне, безполезност, преставаме да разбираме какво всъщност сме. Важно е в този момент да си припомним, че това, което се е случило е краят на връзка. Раздяла с човек, който повече не иска да продължи тази връзка.


През този период можем да спрем да се оценяваме адекватно, нашето самочувствие е стигнало дъното. И точно в такива моменти търсим нов партньор, за да си го вдигнем. „Отново съм с някого в някаква връзка, така че съм добре.“ Сякаш присъствието на партньор автоматично вдига нашата „стойност“ в очите на другите и, най-важното, в собствените ви.

Можете да направите това, разбира се. И можете да започнете да анализирате чувствата си, да се опитвате да използвате болезнения опит, за да израснете, да станете по-мъдри. Можете дори да се запитате в този труден момент: „Какво в живота може да ми донесе радост като цяло? Какво мога да променя в ежедневието си? Какво ще ми достави удоволствие и ще промени състоянието ми към по-добро?

Основното нещо, напомняйте си, че желанието или нежеланието на друго лице да бъде заедно с вас не ви определя като човек, като жена. Вие сте ценна сама по себе си. И вероятно, щом вярвате, новата любов ще влезе в живота ви.“

Лариса Харланова, психоаналитик, пред Psychologies
Източник: БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *