Нека достигне до всеки. Казал го е учителят Дънов: Когато готвите, никога не правете това


lekuvai.bg

След като преди време ви представихме идеите на Петър Дънов , създателя на Бялото братство, за храненето и как ни променя то, сега дойде ред и на неговите беседи, посветени на готвенето . Уникалният му поглед е за това какво ни лекува, какво не бива да пропускаме в менюто си и много други съвети за нашето здраве.

Дънов бил категоричен, че когато варим каквото и да било, трябва да слагаме продуктите във вече кипяща вода.

След това да ги оставяме на умерен огън.

А след като станат готови – веднага да се махат от печката. „Ако не правите боб“, казвал Дънов, „не оставяйте зеленчуците за повече от 20 минути на котлона. Само фасулът има нужда от повече“.

Учителя съветвал никога да не държим, дори и за кратко, обелени и нарязани вече зеленчуци. Колкото и кратко да останат там, те с всяка минута губят стотици ценни вещества, ставало ясно от беседите на създателя на Бялото братство. Бил особено критичен по отношение на спанака и винаги повтарял, че той не бива да се кисне във вода.

Често попадал на домакини, които добавят сода в ястия и сладкиши. Бил непоколебим – тя не бива да присъства при готвенето, защото убива много от полезните вещества.

Не надничайте постоянно в тенджерата, обяснявал той на домакините, които познавал. Карал ги да засичат необходимото време за приготвяне, а не непрекъснато да вдигат капака, за да видят дали ястието е готово. Бил категоричен, че трябва да се пее, докато се готви. Само така специалитетът ставал по-вкусен.

Много от българите не желаят да се хранят с вчерашно ядене. Според Учителя и това има своето обяснение. При повторното загряване на ястието, се губят и последните витамини, останали след целия процес на термична обработка. По-лошо от това обаче било само студеното ястие, защото то затормозява процесите в стомашно-чревния тракт. Горещите манджи пък съсипвали и разболявали зъбите и стомаха.

За да не се лишим от важните вещества за нашето тяло, трябва винаги да хапваме свежа салата. Ако тя е от моркови обаче, внимавайте. Защото на седмата минута след приготвянето й, тя започва много бързо да губи ценните витамини. Не можете да спрете процеса, защото причина за него е светлината. Тя разлага полезните вещества и в много от другите зеленчуци. Затова Дънов съветвал растителните продукти да се държат в затворена тенджера. По този начин процесът се забавял поне малко.

Особено внимавал за прясното мляко. Казвал, че трябва да се пие само сварено преди не повече от половин час.

По 500 г масло на месец

Учителя имал своя теория по отношение на мазнините. Въпреки че в днешно време всеки се опитва да ги ограничи и да се храни с умерени количества олио или зехтин, Дънов смятал, че няма нищо по-добро от маслото. Всеки възрастен човек трябвало да яде по поне 500 г на месец. За подрастващите тази цифра трябвало да се завиши. Настоявал и приятелите му вегетарианци да не пропускат животинската мазнина от менюто си. Бил убеден, че в нея се съдържа много вит. А. Лишенията от масло довеждали до проблеми с очите.

Ябълките лекуват нервите

Дънов бил убеден, че обикновеният роден хляб дава всичко необходимо на тялото ни. Докато хрянът имал уникални вещества, които организмът ни нямало откъде да си набави по друг начин. И е бил прав. В днешно време знаем, че този корен помага за няколко много различни по вид болести. Може да ви спаси от диабет и да нормализира нивата на кръвна захар. Също така успокоява симптомите на артрит. Докторите допълват, че подобрява храносмилането и чисти жлъчката. И накрая – коренът ни отървава от микробите, които се крият в тялото ни.

Дънов е бил убеден, че в по-голямата си част, менюто ни трябва да е заето от варива. Казвал на учениците си, че е добре редовно да хапват леща за очите и боб за бъбреците. Грахът пък избистрял тена. Учителя не пропускал да обясни на своите последователи, че е добре да ядат повече зеленчуци и по възможност сурови. Всеки от даровете на природата давал различни неща на тялото ни. Бил убеден, че трябва да добавяме домати към готвените зеленчуци, защото те помагали на останалите растения в храната ни да не загубят витамините си при термична обработка и най-вече – при варене. За Дънов имало два най-важни плода – крушите, които засилвали мозъка и ябълките, които успокоявали нервите.  Картофена супа с моркови и гулия пък можела да ни вдигне на крака след настинка.

Основателят на Бялото братство непрекъснато разказвал, че трябва да се яде лук. Смятал, че познатите методи за приготвянето му обаче са общо взето грешни. Най-вредното нещо било да се реже с метален нож и да се пържи. Според Дънов единственото, което можем да правим е да го обелим само с ръка и да го счукаме. Друг полезен вариант е да го сварим цял, но без обелките. Наблягайте на него в суров вид. Учителя казвал, че само така той е полезен. В беседите си включвал и няколко думи за друго чудо на природата – чесъна. Според него той успешно се бори със склерозата.

 

И още:

Учителят Петър Дънов е казал: Не се събирайте с хора, които имат…

Учителят Петър Дънов е сред най-ярките личности в българската история и духовна култура.

 

Основните теми на неговите лекции са духовното разбиране за култура, мястото и ролята на човека във Вселената, природата и обществото, етика, психология, медицина, музика.

Дънов се ражда през 1864 г. в с. Хадърча (сега Николаевка) край Варна.

Той е трето дете в семейството на първия български духовник в погърчената Варна – свещеник Константин Дъновски и Добра Чорбаджи Атанасова, които преди това имат син Атанас и дъщеря Мария.

Дънов преживява тежко детство.

До 6-годишна възраст е ням, има слабо телосложение, често боледува, обича да се усамотява и с часове се фиксира в една точка.

Дънов преживява тежко детство.

До 6-годишна възраст е ням, има слабо телосложение, често боледува, обича да се усамотява и с часове се фиксира в една точка.

Източник: vbox7.com

Завършва основно образование във Варна и продължава да учи в американското протестантско училище в Свищов.

След това работи като учител в русенското село Хотанца. Не служи в армията заради лошо здравословно състояние.

Заминава за САЩ, където учи богословие и медицина.

По-късно той се връща в България и през 1900 г. написва един от капиталните си трудове „Седемте разговора“, в които оформя своите специфични мистично-окултни идеи.

Започва да обикаля страната и да изнася популярни сказки из областта на френологията и хиромантията.

Измерва черепите на някои от присъстващите и въз основа на това гадае за тяхната личностна характеристика.

През 1900 г. Дънов организира среща с трима свои последователи – Пеньо Киров, Тодор Стоименов и д-р Георги Миркович във Варна, и основават „верига“, а от 1912 г. – „Бяло братство“.

През следващите години съборите стават традиционни и се провеждат в различни градове на страната.

Петър Дънов е основател на религиозно-философско учение – дъновизъм,

което се смята за религиозно и е регистрирано от Дирекцията по вероизповеданията като отделно вероизповедание.

Сред най-известните цитати на Учителя са: 

„Смисълът на живота се състои в това да намериш този, който те обича и който ти обичаш“

„Който прилага закона на любовта, малко говори, а много върши“

„Умен човек е този, който знае кога да се отдалечи и кога да се приближи до любовта“

„Не можеш да мислиш за някого, ако и той не мисли за теб“

Още полезни цитати на Петър Дънов, които ще ви накарат да се замислите над това какво всъщност е любовта, вижте във видеото.

 

„Като станеш сутрин, първото нещо е да бъдеш весел“ – 100 позитивни мисли от Петър Дънов

 

1. Първото правило, което трябва да прилагате в отношенията си с хората, е да намирате във всеки човек по една добра черта – най-силната, която го отличава от всички хора.

2. Търсете доброто в човека и не се страхувайте. Щом държите доброто в съзнанието си, той ще бъде винаги добре разположен към вас. Свържете ли се с лоша черта на човека, вие го настройвате против себе си и го правите ваш неприятел.

3. Ако срещнете на пътя си неразумен човек, не му отговаряйте според безумието му. Ако срещнете глупав, не му говорете нищо. На глупавия и безумния можете да говорите мислено.

4. На другите да бъде добре – тогава и на мен ще бъде добре. Това е максимата, с която човек ще преодолее много мъчнотии.

5. Питате какво трябва да правите, за да ви обичат хората. Правете това, което прави Слънцето – давайте!

6. Който обича, всякога дава; който не обича, взима. По това ще познаете кой ви обича и кой не ви обича.

7. Да обичаш и да те обичат – в това е смисълът на живота.

8. Сложете вашите нужди на последно място, защото има закон: ако желаеш повече за другите, най-напред теб ще удовлетворят.

9. Свободата на човек зависи от доброто, което прави.

10. Щастието зависи от ума, сърцето и волята на човек.


11. Ако искате да имате сила в света, най-напред станете господари на себе си и не бързайте да подчинявате хората. Ако станете господари на себе си, много хора ще ви последват.

12. Лошото се заражда най-напред в сърцето, после в ума и най-после се реализира във волята.

13. Не се събирайте с хора, които имат отрицателни мисли.

14. Когато говориш зле за хората, подхранваш зло в себе си. Подхранваш ли злото, ти ще опиташ горчивината му.

15. Не изнасяйте лошата страна на човека. По-добре е да кажете доброто, отколкото лошото. Изнасяйте винаги добрата страна на когото и да е.

16. Какво струва на човек да въздържи езика си от лоши думи, ума си от лоши мисли, сърцето си от лоши чувства? Въздържи ли се от лошото, от злото, той ще бъде щастлив.

17. Всеки ден извършвай по едно добро. Всеки ден казвай на някого по една блага дума.

18. Като станеш сутрин, първото нещо е да бъдеш весел.

19. Хубавите мисли привличат доброто.

20. Доброто е магия, с която човек превръща отрицателните сили в положителни. Закон е: когато имаш препятствия, мъчнотии или тежка болест, направи една жертва и те ще се отстранят.

21. Да се занимаваш с недъзите на хората е опасна зараза. Пиянството е нечистота. Одумването, критикуването, съмнението, подозрението, лакомията, завистта, лъжата и ред още пороци са нечистота.

22. Добрият човек дава и не мисли какво е дал, кому е дал, защо е дал, заслужено ли е дал.

23. Душата ви трябва да изхвърли всички лоши и криви постъпки навън, да се освободи от старите терзания, за да ви останат само опитностите.

24. Любовта е път за придобиване на щастието.

25. Обичай, за да бъдеш обичан.

26. Смисълът на живота се състои в това да намериш онзи, който те обича, и когото ти да обичаш.

27. Любовта е глуха за всички лоши, обидни думи.

28. Люби, мисли, действай!

29. Любов, която не може да издържи на всички изпитания в живота, не е истинска любов.

30. Щом двама души се обичат, никой не може да им направи зло.

31. Всеки се преобразява, когато почувства, че е обичан.

32. Когато обичаш едно същество, макар то да е далеч, твоята любов ще го закриля, подкрепя и огражда.

33. Ако не сме щастливи, грешката е вътре в нас.

34. Всеки, който се е опитал да изправи един лош човек, сам е станал лош.

35. Знанието се превръща в сила, когато се прилага.

36. Всички искаме светът да се оправи отвън. Светът вътре във вас трябва да се оправи.

37. Ако има дори един човек, с който не сте се примирили, той ще бъде спънка за вас.

38. На превзет човек съвети не давай. На хитър човек услуга не прави. На зъл – дума не казвай.

39. От човек двуличен се пази. От твърдоглав, упорит, горделив и тщеславен стой настрана.

40. Вълка овца да направиш не се труди, защото е вън от границите на твоята възможност.

41. Не взимайте повече, отколкото ви трябва. Не давайте повече, отколкото е нужно.

42. На хората всякога трябва да даваш толкова, колкото вземаш.

43. Радвайте се на успехите на приятелите си като на свой успех. Радвайте се на онзи успех, който е придобит с труд, с работа, с постоянство. Само по този начин вие можете да се повдигнете.

44. Най-сигурното лекарство е човешката радост.

45. Ние бихме били нещастни, ако се реализират всичките ни желания.

46. Подреждайки около себе си, подреждаш вътре в себе си.

47. Съвременните хора се оплакват, че нямат големи постижения, че нямат успех в работата си. Защо нямат успех? Защото те очакват повече от другите, отколкото от себе си.

48. Ако искаш да имаш успех в живота си, търси го в себе си, а не вън от себе си. Отвън са само условията на живота.

49. Вие може да постигнете какъвто и да е успех, ако имате една силна концентрирана мисъл. Концентрирана мисъл имате, когато има нещо, върху което най-силно мислите. Трябва да знаете силата на мисълта.

50. Докато живеем всеки за себе си, не можем да имаме успех.

51. Успех е да вървиш по един път дето няма никакви препятствия, никъде няма да се блъскаш. Щом се блъскаш, успех няма, понеже харчиш повече енергия

. 52. За да има успех в живота си, човек трябва да притежава следните качества: такт, твърдост, наблюдателност, разсъдливост, интуиция. Има ли тези качества, каквато работа започне, той ще има добри резултати.

53. Уверен ли си в успеха на твоята мисъл и твоето чувство? Не е достатъчно само да имаш подтик. Без увереност в това, към което се стремиш, няма успех.

54. Докато сте на земята, вие трябва да си помагате едни на други. Без взаимопомощ няма успех в живота.

55. Гдето няма любов, там няма и успех, и благословение.

56. Дойде ли ви добра мисъл, не я пренебрегвайте, изпълнете я веднага – тя ще ви повдигне.

57. Пропиляното време разваля живота.

58. Не занимавайте хората с едно и също нещо. Еднообразието действа убийствено.

59. Не се подчинявай на съветите на невежия.

60. В чужди работи не се бъркай.

61. На хорски думи внимание не обръщай.

62. Никога не допускайте някой да се меси във вашата работа. Нито вие се месете в работата и свободата на другите.

63. Не се занимaвайте с личния живот на хората. Видите ли, че двама души се карат, не ги съдете, не се ровете в причината на техния спор. Не се интересувайте от това кой как живее, как се облича, как се храни. Да се занимавате с живота на другите, преди да сте изправили себе си, това е губене на време.

64. Всеки да контролира себе си и да не обръща внимание на другите. Човек, който се за

нимава с чуждите погрешки, ще направи същите.

65. Някой казва: “Не мога да го понасям този човек.” и не подозира, че разрушава този, когото мрази, но разрушава и себе си едновременно.

66. Когато ни предизвикват, трябва да мълчим.

67. Ти си точно такъв, какъвто е този, когото укоряваш или одумваш. Преди да кажеш за някого лошо, спри се, помисли, не хвърляй кал върху никого. Извади тресчица от окото си и от окото на неприятеля си – другото ще се нареди.

68. Колкото повече любов даваш на лошия човек, толкова по-лош става той. Не давай условия на злото да се развива.

69. Ако някой не може да ти отправи мил, хубав поглед, ти го погледни така.

70. Чули сте нещо – не го разпространявайте. Обидил ви някой – не го разправяйте.

71. Победата е в търпението.

72. Не лъжете другите, за да не лъжат и вас.

73. Излъже ли човек, непременно ще го сполети нещо: или ще падне, или ще се разболее, или отвън някой ще му причини някаква неприятност.

74. Малките лъжи са по-опасни. Големите лъжи всеки ги вижда и не могат да се скрият.

75. Който се радва на малките придобивки, до него ще дойдат и големите.

76. Задръжте малкото за себе си, а многото – навън. В малкото е силата.

77. Права мисъл, правилна стойка, правилна постъпка – това са проводниците на светлината.

78. Някой е сгрешил. Няма да го обвинявам, а ще му помогна както се помага на болен човек.

79. Не говорете излишни работи. Не мислете излишни работи. Не чувствайте излишни работи. Не действайте излишно. Това е красивото в живота.

80. Силният човек не се оплаква и не се оправдава.

81. Бъдете приветливи и любезни. Надпреварвайте се да отдавате почит един на друг.

82. Ако мислите за добър човек, в ума ви ще се яви светлината, а в сърцето ви – топлина. Ако мислите за лош човек, в ума ви ще се яви тъмнина, а в сърцето ви – студ. За каквото мислите, с това се свързвате.

83. Кажи на човека една хубава дума и повече не мисли. Как ще постъпи той, дали заслужава – да не те интересува.

84. Нито обиждай, нито се обиждай! Умният не се обижда.

85. Някой казал нещо лошо по ваш адрес – не се тревожете. Вашият мир струва много повече от това, което е казал някой. Изреченото от него е за негова сметка.

86. За каквото човек мисли, такъв става.

87. Някой от вас говорят много – това е една слабост. Други говорят малко – това е друга слабост. Човек трябва да говори умерено.

88. Когато слушаш грубите думи на мъжа си или на жена си, кажи: “Колко са хубави тези думи! Има нещо съдържателно и ценно в тях, което трябва да извадя и проуча. Те крият богатство в себе си.”.

89. Никога не говорете в отрицателна форма: “Не прави това, не прави зло!”. Казвайте: “Прави добро!”. Вместо думите “Не лъжи!”, кажете: “Говори истината!”. Колкото по-малко говорите за отрицателните неща, толкова по-добре. Трябва да говорите за положителното.

90. Всеки, който не може да се примири със своя неприятел, е глупав, а който знае и как може да се примири, е умен.

91. Досега сте живели всеки за себе си. Така успех не можете да имате.

92. Не съжалявайте за грешките си, а извадете поука от тях или ги използвайте като едно благо.

93. Чистите мисли укрепват ума, чистите чувства укрепват сърцето, а чистите и благородни постъпки укрепват волята.

94. Ако искаш да обичаш, не трябва да се страхуваш. Ако искаш да те обичат, не трябва да се съмняваш.

95. Искате ли да знаете дали даден човек ви обича, спрете се в съзнанието си. Ако мисълта за този човек никога не изчезва от съзнанието ви, ще знаете, че той ви обича. Ако и вие не изчезвате от съзнанието му, и двамата се обичате.

96. Когато имаме любовта, целият свят работи за нас, а когато я нямаме, ние сами работим, и затова работите ни не вървят.

97. Който те обича, той предвижда всичките ти нужди. Този, които ви обича, може да ви лекува, може и да ви учи. Най-голямото изкуство е човек да обича.

98. Любовта е най-важният въпрос на живота. Разрешите ли него, ще разрешите всички останали въпроси, от какъвто и характер да са те – личен, обществен, семеен или общочовешки.

99. Любовта дава живот. Мъдростта дава знание. Истината дава свобода. Животът дава радост. Знанието дава простор.

100. Ако имаш един човек, който да те обича, ти струваш повече от най-богатия цар. Ако имаш един човек, на когото във всички случаи да разчиташ, това е повече от всяко богатство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *