ВНИМАНИЕ: ВСИЧКИ ПИЕМ ТЕЗИ ХАПЧЕТА БЕЗ РЕЦЕПТА КАТО БОНБОНКИ, НО МОГАТ БУКВАЛНО ДА НИ ПРЪСНАТ СЪРЦЕТО

Нестероидните противовъзпалителни препарати, като например ибупрофен или диклофенак, могат да предизвикат спиране на сърцето. Такава новина съобщават учени от Дания на страниците на популярно медицинско издание.

„Фактът, че нестероидните противовъзпалителни препарати се продават масово, и то без рецепта, вкарва много хора в заблуда относно безвредността на тези лекарства. Ние обърнахме внимание и на това, че приемът на ибупрофен и диклофенак корелира с внезапното спиране на сърцето“ – казва професорът по кардиология Гунар Гисласон от Копенхагенския университет.


Учените препоръчват изцяло да се откажете от диклофенака и да ограничите употребата на ибупрофена до 1,2 мг на ден. Големите дози от този препарат, както показват изследванията, са смъртноопасни, пише Пик.

Преди да отправят тези препоръки, изследователите подложили на подробен анализ голям масив статистически данни, обхващащи периода от 2001 до 2010 г. В тях влизали почти всички случаи на спиране на сърцето при хора в извънболнична обстановка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *