В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не сушете прането ВЪТРЕ през зимния сезон, иначе може да ви сполети ТОВА!


Температурите навън паднаха рязко и прането на терасата съхне все по-бавно

Особено ако дрехите, които висят на простора ни трябват бързо и неотложно за излизане, без да се замисляме вкарваме сушилника в някоя от стаите или коридора на дома ни.

Така гарантираме по-бързото им изсъхване, но… замисляме ли се за вредата, която си причиняваме от това?

Asperigillus fumigatus

Доказано е, че сушенето на дрехите от пералнята в къщата или апартамента предизвиква много сериозни проблеми за здравето на цялото семейство. Учени от Великобритания предупреждават, чес влажното пране вкъщи позволяваме размножаването на редица опасни спори. Окачени по радиаторите или на сушилник близо до печка или камина мокрите дрехи вдигат с 1/3 влажността на въздуха в помещението. Точно тази влага се оказва най-добрата среда, в която могат да виреят опасни за здравето ни организми.


Става въпрос за опасните спори Asperigillus fumigatus. Те предизвикват коварното заболяване аспергилоза. Това е упорита гъбична инфекция, която е изключително опасна за дихателната ни система. Оплакванията започват с втрисане, кашлица и дори задух. Следват храчки, които могат да ескалират до секрети с кръв, отпадналост, загуба на тегло и висока температура. Самата аспергилоза преминава през затишие и след това рязко обостряне.

аспергилоза

В Националния център по аспергилоза в Манчестър и тази година отчитат рязък скок на хора с това заболяване. От клиниката съветват прането в никакъв случай да не бъде сушено вкъщи, защото съдържащите се в дрехите над два литра вода се изпаряват в стаите.

Предпазени от аспергилите са единствено хората със силен имунитет. Тези, които са с по-слаба имунна система са най-уязвимите. Най-голям е рискът за астматиците, възрастните хора и малките деца. Заболяването аспергилозата е възможно да им причини фатални белодробни увреждания. Съветът е прането да минава през сушилни машини или да стои навън, но в никакъв случай в затворени пространства, в които се храним или спим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *