Климатологът Рачев обяви: Идва Ел Ниньо. Температурите през ноември ще бъдат

Засега тенденцията, която изтъкват световните метеоцентрове, е че ноември ще бъде свързан с нормално в температурно отношение време, със средномесечни температури за ноември месец са между 4 и 8 градуса. Това каза пред Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев.

Тези 20-25 градуса за седмици поред няма да ги има. Ще ни споходят първите есенни мъгли и значително по-облачно време. Бавно и полека идва зимата, заяви проф. Рачев.

Интересна обстановка се очертава между 1 и 3 ноември, когато има вероятност за доста по-обилни валежи, добави той.


Сняг ще има във високите части над планините още в началото на ноември. Месецът е характерен с първите снеговалежи в равнинните части. Средноклиматично, ако се погледнат всички случаи досега, първите снеговалежи на надморска височина до 500 метра са в края на ноември, посочи климатологът.

Засега се предполага, че ще има възможност за северни нахлувания, още повече че наскоро излезе една прогноза за Ел Ниньо – природният феномен, който е характерен за екваториалната част на източната територия на Тихия океан. Засега се смята, че със 70% вероятност има възможност да се види. Ел Ниньо може да обърка доста атмосферната циркулация – няма кой да каже как точно ще повлияе на края на есента и на зимата. В тази топла фаза на Ел Ниньо сме имали и доста студени, и доста зими, отбеляза проф. Рачев.

Малко се поохладиха и прогнозите за топлата зима, които се даваха преди два месеца, с около половин градус. Засега остава прогнозата за малко по-топла да е зимата и с достатъчно количество валежи, каза още проф. Георги Рачев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *