Когато Бог създаде магарето му каза


Когато Бог създаде магарето му каза: – Ще работиш от сутрин до вечер и ще мъкнеш най- големите тежести на гърба си. Ще ядеш трева и няма да си много умно. Ще живееш 50 години. Тогава магарето му каза: – 50 години такъв живот е много жестоко. Дай ми само 30 години. Така и станало. После Бог създаде кучето и му каза: – Ти си куче и като такова ще пазиш собствеността на човека и ще му бъдеш най- верният приятел. Ще ядеш остатъците от трапезата на човека и ще живееш 25 години.


 

Тогава кучето каза: – Господи, 25 години такъв живот не се издържа. Дай ми само 10 години. Така и станало. После Бог създаде маймуната и и каза: – Ще скачаш от дърво на дърво и ще се държиш като глупак. Ще се правиш на шут и ще живееш 20 години. Тогава маймуната му каза: – Господи, 20 години като шут за всички са много. Дай ми само 10 години. Така и станало. Накрая Господ създаде мъжа и му каза: – Ти си мъж. Единственото разумно същество, което ще съществува на земята. Ще използваш разума си, за да властваш над останалите същества. Ще властваш на земята и ще живееш 20 години. Тогава мъжът каза: – Господи, да съм мъж само за 20 години не е достатъчно.

 

Дай ми моля те 20-те години, от които се отказа магарето, 15-те години, от които се отказа кучето и 10-те години, от които се отказа маймуната. Така и станало. От тогава мъжът живее 20 години като мъж, после се жени и работи 20 години като магаре, което от сутрин до вечер носи тежестите на семейния живот. После създава деца и живее 15 години като куче, пазейки дома и собствеността си, ядейки каквото остава от семейството му. И, когато остарее, се държи като глупак и се прави на шут за внуците си…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *